13 Şubat 2015 Cuma

Garip Ama Gerçek



Cinsiyet, kadın ve erkek arasındaki  fiziksel ve biyolojik farklılıkları işaret ederken; toplumsal 
cinsiyet, sosyal ve kültürel olarak belirlenen cinsiyet rollerine karşılık gelir. Bu roller çerçevesinde kadın ve erkeğin hangi tarzda kıyafet giymeleri gerektiği ve renk seçimleri belirlenir. Kız çocukların giysileri pembe ve pembe tonlarında seçilerek, süslü giydirilirken; erkek çocukların giysileri mavi renkte seçilir.
Peki 1930'dan önce PEMBENİN erkek rengi, MAVİNİN ise kadın rengi olduğunu biliyor muydunuz? 



Metro Goldwyn Mayer adlı film şirketini ve logosunu bilmeyenimiz yoktur. Hani film başlamadan önce bir aslan çıkar da kükrer ya yüreğimiz hoplar... İşte o aslandan bahsediyorum. MGM'nin logosundaki aslanın logo filme çekildikten bir gün sonra eğitmenini ve iki asistanını öldürdüğünü biliyor muydunuz? 

Atmosferi oluşturan gazlar, ağırlıkları ile cisimler üzerine kuvvet uygularlar. Bu kuvvete atmosfer basıncı denir. Peki atmosfer basıncının kahvenizdeki köpükleri de etkilediğini biliyor muydunuz? Eğer kahvenizdeki köpükler merkeze daha yakın bir yerde öbeklenirse yağmurun ve fırtınanın kapıda olduğunu rahatlıkla çevrenizdekilere söyleyebilirsiniz.



Eski Mısır'da dairenin ya da halka şeklindeki cisimlerin başlangıç ve bitiş noktalarının olmaması nedeniyle sonsuzluğu temsil ettiğine inanılırdı. Parmağa takılan yüzük evliliğin sonsuza kadar süreceğinin simgesiydi. Bu inanç Romalılar vasıtasıyla iyice yaygınlaştı. Evlilik yüzüğünün sol elin yüzük parmağına takılması ise, dolaşım sisteminde ana damarın  sol elde bu parmaktan başlayıp kalbe gittiğinin düşüncesine dayanmaktadır. Sol elin sol parmağına takılan yüzüğün kalben bağlılığı simgelediğine inanıldığından bu parmağa takıldığını biliyor muydunuz?


Tom ve Jerry çocukluğumuzun çizgi filmleri arasında yer alan, özellikle yılbaşı günlerinin yüzü suyu hürmetine art arda yayınlanarak çocuklara yılbaşının diğer günlerden farklı bir gün olduğunu yaşatan çizgi filmdir. İlk kez 1940 yılında William Hanna ve Joseph Barbera tarafından yaratılmış olan bu karakterler, aynı evde yaşayan bir kedi ile fareyi konuyu almaktadır. Evdeki yiyeceklerden beslenen Jerry'i istemeyen Tom, ona çeşitli tuzaklar kurar. Tom ve Jerry arasındaki amansız mücadeleyi ele bu çizgi filmin aslında son bölümünde her ikisinin birden intihar ettiğini biliyor muydunuz?



Bazen bir film izlerken, bazen kalbimiz kırıldığında, bazen de mutluluktan gözyaşları dökeriz. Peki gözümüzden düşen ilk gözyaşının bizi ve duygularımızı ele verdiğini hiç düşündünüz mü? Eğer o ilk göz yaşı damlaması sağ gözden aşağıya süzülüyorsa bunun mutluluktan kaynaklandığının, sol gözden süzülüyorsa ise acının göstergesi olduğunu biliyor muydunuz?   


Rimel, kadınların vazgeçilmez kozmetik ürünlerinden biridir. Rimel sürmek ustalık isteyen bir iştir. Dikkatle sürülmediğinde bir anda maskaraya dönüşmek içten bile değildir. Peki rimel sürerken neden ağzımızı açarız? Rimel sürme eylemine odaklanmamıza yardımcı olan istem dışı bir harekettir. .

 Bir başkasının koltuk altımız, ayak tabanlarımız gibi hassas noktalarımıza dokunmasıyla gıdıklanmaya başlarız ve güleriz. Oysa kendi kendimizi gıdıkladığımızda gülme eylemi gerçekleşmez. Gıdıklanmamıza sebep  olan durum nedir peki? Yapılan araştırmalar, insanların gıdıklandıklarında beynin hypothalamus bölgesini uyardığını, bu bölgenin aynı zamanda acıyı hissettiğimiz bölüm olduğunu ve gülmenin bir çeşit savunma mekanizması olduğunu ortaya koymaktadır. O yüzden de kendimizi gıdıkladığımızda, beyin beyinciği uyardığından ve beyin bu durumu bir tehdit olarak  algılamaz.

Üstün Zekalı Çocuklar ve Özellikleri

Her aile için çocuğu özeldir. Sırf sizin çocuğunuz oluşu bile çocuğunuzu özel kılan bir durumdur. Çocuklarınızın özel yetenekleri, ilgi alanları, merakları olabilir, çok güzel dans edebilirler, resim çizebilirler, bir enstrümanı çok iyi çalabilirler, bir problemi kolaylıkla çözebilirler, okulda parlak ve   başarılı olabilirler ama tüm bunlar çocuğunuzun üstün zekalı olduğu anlamına gelmez.
 Zeki olmak, yetenekli olmak, üstün yetenekli olmak birbirinden çok farklı kavramlardır. Parlak zekalı bir çocuk, sorulan sorulara cevap verir, ilgilidir, dikkatlidir, bir konu üzerinde söyleyecek doğru ve hoş fikirleri vardır, kolay öğrenir,bir konuya hakim olabilmesi için 6-8 tekrar yeter, verilmek isteneni çabuk kavrar, yaşıtlarınla beraber olmaktan hoşlanır, verilen ödevleri yapar, verileni tam olarak kopya eder, okulu sever, bilgiyi özümser, iyi bir uygulayıcıdır, ezberi iyidir, açık ve anlaşılır bilgi hoşuna gider, uyanıktır,  kendinden ve öğrenme biçiminden memnundur.

Üstün Zekalı Çocukların, bazıları başta akademik alan olmak üzere bir çok alanda, bazıları ise sadece bir alanda üstün ve özel yeteneğe sahip olabilirler. Her ne kadar birbirlerinden çok farklı alanlarda eşsiz üstün yeteneklere sahip olsalar da  üstün zekalı çocukları diğer çocuklardan ayıracak bir takım ortak özelliklere de sahiptirler. Bunlar :


  • Bebeklikten itibaren farklı bir gelişim düzeyine sahiptirler. Fiziksel dengelerini diğer bebeklere göre çok daha kolay ve erken sağlarlar. Yaşıtlarına göre çok daha erken yürümeye ve konuşmaya başlarlar.
  • Çok hızlı öğrenirler ve düşüncelerini bir araya çok kolay getirirler.
  • Hafızaları çok kuvvetlidir ve olağanüstü genişlikte kelime haznesine sahiptirler. Yaşıtlarına göre karmaşık cümle yapısı kurma becerilerine sahiptirler. Kendilerini ifade ederlerken metafor kullanırlar ve soyut düşüncelerden yararlanırlar.
  • Problem çözmekten büyük zevk alırlar. Özellikle sayılarla ve yap bozla araları iyidir.
  •  Belli bir birikimle okula başlarlar. Genelde okula başlamadan önce okuma- yazmayı kendi kendilerine öğrenirler. Her türden, her konudan kitap okumaktan ve çeşitli deneyler yapmaktan hoşlanırlar. 
  • Çevresine karşı  aşırı duyarlıdırlar ve çok soru sorarlar. Kimsenin dikkatini çekmeyen ayrıntılar üzerinde fazlaca dururlar ve nedenini etkilerini öğrenmeye çalışırlar.
  • Yaşıtlarından ziyade, yetişkinlerle bir arada olmayı tercih ederler. Öğrenmekten, yeni bir şeyler keşfetmekten ve üretmekten büyük haz alırlar.  
  • Çevrelerine karşı aşırı ilgi duymaları, beraberinde güçlü gözlem ve mantık yürütme gücüne sahiptirler. Aralarında ilişki yokmuş gibi gözüken olaylar arasındaki bağlantıyı mantıklı bir şekilde ve çabuk kurarlar.
  • Adalet duyguları çok erken yaşta gelişmiştir. Sosyal ve politik olaylara aşırı duyarlı ve ilgilidirler.   
  • Yeni karşılaştıkları bir konuyu kavramakta, konunun mantığını çözmekte gecikmez ve güçlük çekmezler. Bir konuya tümüyle hakim olabilmeleri 1-2 tekrarla mümkündür. 
  • Dikkatlerini belli bir konu üzerinde uzun süreli yoğunlaştırabilirler
  • Olayları farklı bakış açılarıyla değerlendirirler, eleştireldirler ve orjinal fikirler ortaya atarlar.
  •  Hayal güçleri çok geniştir. Özellikle okul öncesi dönemlerde hayali oyun arkadaşları vardır.
  • İnsanları organize etmekte, faaliyetleri planlamada belirgin olarak öne çıkarlar. 
  • Diğer çocuklara nazaran uykuya daha az ihtiyaç duyarlar. Kaybedecek vakitleri olmadığını düşünerek uykuya ayıracakları zamanı kitap okuyarak, ansiklopedi ya da sözlük karıştırarak geçirmekten büyük haz alırlar.