11 Şubat 2015 Çarşamba

Bu Günün Bir de Yarını Var: Akşamdan Kalma

 Deli gibi bir baş ağrısına eşlik eden mide bulantıları, bir yandan damacana damacana su tüketme diğer yandan da ağır basan kusma isteği arasında yataktan kalkıp kalkıp yatmalar, perdeleri sıkı sıkıya kapamalar, bitmek bilmeyen bir günün özetidir, akşamdan kalmak. Bir şeyler yesen içsen sanki geçecekmiş gibi gelen, yaşadığın keyifli geceyi bile hatırlamana fırsat vermeyen, fizyolojik etkileri yanında psikolojik etkileriyle de (" ne vardı sanki o kadar içecek", " o son içkiyi içmeyecektim", " moralim o kadar bozuk olmasa böyle olmazdı")  nafile olan bu durumdan kurtulmak için herkesin kendine göre bir reçetesi vardır. Kimi kahvede arar çözümü (ki bu zaten dehidrasyona uğramış vücudu bir de kahve tüketerek iyice susuz bırakmaktır), kimi soda limonda ya da bir bardak buz gibi birada, kimi de Alka Seltzer'de ya da aspirinde. Alkol, vücudu dehidrasyona uğrattığı gibi, aynı zamanda vücuttaki vitaminleri ve besinleri de sünger gibi çeker. Dolayısıyla ertesi gün ızdırap içinde olmamıza neden olan durum, dehidrasyon ve vücudun eksiklik hissettiği vitaminlerdir. Tabii ki  gece başlarken "aklı başında" olan her insan birbirine "yavaş gidelim gece uzun"" ayarı vermeye çalışsa da (ki akşamdan kalmayı önleyen en etkili çözüm budur) ilerleyen saatlerde koyulaşan muhabbetle birlikte "sat anasını" diye tokuşturulan kadehlerle "ağır" geçen gecenin etkilerini azaltmak mümkün.



Akşamdan Kalmadan Önce Yapılacaklar
  • B Vitamini kompleksi, C Vitamini ve Antioksidan takviyesi, karaciğeri detoksifiye etmeye yarar. Akşamdan kalmayı önlemek adına, alkol alımından ya da uykuya geçmeden önce alınan B vitamini kompleksi ertesi güne yatırım yapmaktır.
  •  Alkol alımı sırasında  ya da öncesinde yenilen yemek, vücudun alkol emilimini yavaşlattığından aklına gelmeyenin başına gelmesinde önleyici bir etkiye sahiptir. Buna benzer olarak, dışarı çıkmadan önce içilen bir bardak süt de alkolün etkisini hafifletecektir. 
  • Alkol alımı sırasında bol su tüketmek, her bir kadehe karşılık bir bardak su içmek (en azından  kontrolün hala sizde olduğunu düşündüğünüz zamana dek ) vücudun hidrasyonu açısından önemlidir.

Akşamdan Kalma Durumunda Yapılacaklar 



Mükemmel olduğumuzu kimse iddia edemez. Bir yerde hepimiz insanız, şaşarız beşeriz ama küllerimizden doğmayı da biliriz. Bir ölüme çare bulamadığımız şu dünyada, akşamdan kalmaya mı çare bulamayacağız yani?

  • Her şey, bittiği yerde başlarmış! Öyleyse,bir gece önce kaybettiğiniz besinleri ve suyu yeniden vücuda kazandırmakla yavaştan işe koyulmak gerek. Oda sıcaklığında su içmek, ilerleyen saatlerde gerekli besinleri almak işin temel "felsefesi" olmalı. Mideniz, Alka Seltzer ve tuzlu bisküviyi  kabul hale gelir gelmez, ötesini berisini düşünmeden sarılın bu muhteşem ikiliye. 
  • Sonrasında kolaylıkla sindirebileceğiniz ve hidrasyonu sağlayacak meyve suları ya da salatalık tüketebilirsiniz.
  • Akşam kalmanın etkilerini en iyi meyveler,sebzeler,karbonhidrat yönünden zengin hafif yiyecekler ve çorbalar ortadan kaldırır. Özellikle potasyum açısından hayli zengin olan muz ve domates tüketmek; karbonhidrat yönünden zengin, detoks özelliği taşıyan yulaf ezmesini meyvelerle birlikte yemek insanlık adına küçük ama sizin için büyük bir adım olacaktır. 
  • Ekmek, meyveler ve  taze meyve suları  fruktoz açısından oldukça zengindir. Fruktoz, karaciğerin alkolü parçalamasına yardımcıdır.
  • Süt ürünleri  tüketilmesinden sakınılmalıdır. 
  • Uyku uykunun mayasıdır sözünü büyüklerimiz boş yere söylememişler. Akşamdan kalmaya en iyi çözüm uykudur. Kendinize gelene kadar uyuyun uyanın, tekrar uyuyun.
  • Yeşil çayı, rezeneyi, zencefili ve fesleğeni, ekinezyayı mide bulantısına karşı meyve sularının içine katabilirsiniz.
  • Havuç suyu, portakal havuç karışımı taze meyve suyu da vücudun hidrasyonu açısından oldukça etkilidir.
                                            Akşamdan Kalmaya Reçeteler 



Buzlu Portakallı Zencefilli Yeşil Çay 

Yeşil çay doğal bir antioksidandır.  Yeşil çay, taze zencefille bir araya geldiğinde mideyi rahatlatacağı gibi, Cvitamini açısından zengin portakal suyu da karışıma eklenince ortaya doğal bir reçete çıkıyor.

1.5 kupa su
1 poşet yeşil çay
2-3 ince kesilmiş zencefil
1 kahve fincanı taze sıkılmış portakal suyu

Suyu kaynatın. Kaynamış suyun içine yeşil çayı ve zencefili koyun. Üzerini çay tabağı ile kapatın ve 5 dakika demlenmeye bırakın. Yeşil çay poşetini içinden çıkarın ve soğumaya bırakın. Soğuması için buzdolabına koymayın. Soğuyan karışımı buzla dolu bir bardağa aktarın ve içine taze portakal suyunu ilave edip karıştırın. Doğal içeceğiniz hazır.

Hala tüm bu öneriler sizi gündelik hayatınıza geri döndürmeyi başaramadıysa, umudun bittiği yerde mucizelerin başladığını unutmayın! 


Campari ve Portakal Suyu 

3cl Campari
0.70 cl taze meyve suyu

Campariyi ile portakal suyunu karıştırıp buzlu bir kadehin içerisine aktarın ve için.