6 Şubat 2015 Cuma

E Vitamini Bakımından Zengin Olan Gıdalar

E Vitamini nedir ve Yararları nelerdir? 
Yağda çözülen bir vitamin olan E Vitamini denilince aklımıza gelen ilk şey sağlıklı bir cilttir.

Sağlıklı bir cilt ile E vitamini arasında nasıl bir ilişki vardır?
Öncelikle E vitamini güçlü bir antioksidandır. Bu özelliği ile hücre tahribatına yol açan serbest radikallerin cildimize verdiği hasarı en aza indirir. Böylelikle kolajen üretimi devam eder ve kırışıklıkların oluşumu yavaşlar. Bir çok organın işlevlerini yerine getirmesinde önemli bir rol oynayan E vitamini aynı zamanda, bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudun direncini arttırır, kalp krizi, felç riskini azaltır, kansere karşı korur ve yaşlanmaya bağlı hafıza zayıflığının önlenmesinde etkilidir.

E Vitamini Bakımından Zengin olan Gıdalar Nelerdir ? 


Badem : E vitamini açısından oldukça zengin olan badem, sadece cilde değil aynı zamanda saçlara da çok iyi gelir. Yarım çay bardağı badem ayrıca günlük magnezyum ihtiyacının %45 'ini, bakır ihtiyacının ise %20'sini sağlar. Bademin içerisinde bulunan yağlar, kilo vermeyi kolaylaştırır ve tok tutar. Bu yüzden de diyetisyenler ara öğünlerde badem yenmesini önermektedirler.

Kabak çekirdeği ve Ay çekirdeği: E vitamini kaynağı olan kabak ve ayçiçeği genellikle kavrulmuş olarak tüketilmektedir. Oysa ısıya hassas bileşenlerin bozulmasına neden olacağı için her ikisini de kavrulmadan yenmesi daha faydalıdır. Yapılan araştırmalar günde bir avuç kabak çekirdeği tüketilmesinin (kavrulmadan) prostat ve idrar kesesi sorunlarına iyi geldiğini ortaya koymaktadır.

Fındık: Her gün 25-30 gram tüketilmesi, günlük E vitamini ihtiyacının %100'ünü karşılamaktadır.

Çam fıstığı : Zeytinyağlı dolmanın ve iç pilavın ve pesto sosunun olmazsa olmazı olan çam fıstığı güçlü bir E vitamini kaynağıdır.

  Kuru Kayısı : 100 gram kayısı günlük E Vitamini ihtiyacının %30'unu karşılar.

Kivi ve Mango : Muhteşem ikili olarak adlandıracağımız kivi ve mango kuvvetli bir antioksidandır. Kivi, özellikle ülkemizde yaygın üretim alanına sahiptir ve C vitamini deposudur. Kanser hastalığının tedavisinde önemli bir yere sahiptir.Mango ise, kanı temizler, cilt ve saçlar için çok yararlıdır.

         Kırmızı Dolmalık Biber: Kırmızı renkte sebzeler, özellikle kırmızı dolmalık biber E Vitamini, C Vitamini ve antioksidan açısından oldukça zengindir. Lezzetli bir sebze olan kırmızı dolmalık biber, çiğ ya da pişmiş olarak tüketebilirsiniz.

Papaya: Ödem, iltihap ve yaraların iyileşmesine yardımcı olan ve zengin E vitaminie sahip "meleklerin meyvesi" olarak adlandırılan papaya da aynı zamanda C Vitamini ve beta- karoten bulunur.