30 Ocak 2015 Cuma

Dilin Rengi Hastalıkların Habercisi

Herhangi bir sağlık sorunundan ötürü doktora gittiğimizde, muayenenin bir parçası olarak dilimizin kontrol edildiğine hepimiz şahit olmuşuzdur. Peki dil ve renginin bir takım sağlık sorunlarının göstergesi olduğunu hiç düşündünüz mü?
Dilin görünüşündeki ya da rengindeki herhangi bir değişiklik vitamin eksikliğinden, diş eti hastalıklarına bir çok şeyin habercisi olabilir.

Siyah Renkli Dil : Dilin orta bölümünde yer alan siyahlık  bakteriyel bir durumla karşı karşıya olduğunuzun habercisi olabilir. Antibiyotik kullanımı, fazla sigara ve kahve tüketimi de dilin yüzeyinin siyah bir renk almasına neden olabilir.

Sarı Renkli Dil : Koyu kahverengi dilde olduğu gibi, sarı renkli dil de bakteriyel bir duruma işaret eder. Kahverengi dil ile arasındaki fark, bakterinin türü ile alakalıdır. Etkili ve dikkatli diş temizliği problemin çözümünde etkin bir rol oynar.

Beyaz Renkli Dil : Beyaz renkli dilin bir çok sebebi vardır. Vücudun susuz kalmasından kaynaklı olabileceği gibi, bir çeşit mantar ya da iltihaplı bir yaradan, sadece dilinizde olabileceği değil ağzınızın içerisinde de beyazlıklar oluşabilir. Bağışıklık sistemi zayıf olanlarda, özellikle  küçük çocuklarda ve yaşlılarda sık rastlanan bir durumdur.

Kırmızı- Çilek Dil : Özellikle B12 ve folik asit eksikliği dilin renginin değişmesine neden olur. Streptokok enfeksiyon (kızıl hastalığı ) dile çilek rengini verir. Kawasaki hastalığında (akut sistematik bir hastalıktır. Damar duvarlarının iltihaplanmasına neden olabilir) da dil, parlak kırmızı bir renk alır.

Kahverengi Dil : Melonomanın (cilt kanseri)  erken evresine işaret edebilir. Doktorunuza başvurunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder